“Nieuws is van iedereen en theater ook”

Een voorstelling van de grond krijgen begint met een subsidieplan, brainstormen, regelen, het stuk verkopen. Zo, voor je er nog bij stil kan staan, is er een jaar verstreken. Of je oorspronkelijke plan dan nog actueel is? Waarschijnlijk niet. Dit zetten Oscar Kocken en Greg Nottrot in 2011 aan het denken. Het maken van een voorstelling over het nu moet toch mogelijk zijn. En wat is er actueler dan het nieuws?

De Orde van de Dag, een gezelschap met één spelregel: nieuws dat ouder is dan een maand, gebruiken we niet.

10928930_884886244889231_5817087942434142988_o

 

“Op een dag hebben Oscar en Greg allemaal muzikanten, schrijvers en acteurs bij elkaar geroepen en daar was ik er een van.” Mark Kraan is al vanaf het begin een van de vaste acteurs bij de satirische voorstellingen van de Orde van de Dag. Hij geniet het meeste als hij zich onveilig voelt op het toneel en vindt het juist leuk als scènes uit de bocht vliegen of in de soep lopen.

 

 

 

Hoe ontstaat een voorstelling van de Orde van de Dag?

“We spelen elke laatste zondag van de maand. Diezelfde dag worden de teksten geschreven en waar nog tijd is gerepeteerd. Meestal komen we die ochtend rond tien uur ‘s bij elkaar en maken we een rondje. We praten dan over wat ons is opgevallen in het nieuws, om welke nieuwsbericht we ons druk maken of juist verdrietig of blij. Vervolgens kijken we of we daar scène ideeën of schrijfopdrachten voor kunnen bedenken. De schrijvers gaan dan aan de slag en met het verloop van de dag rolt er allemaal materiaal uit. De acteurs lezen dit en de muzikanten zetten hier en daar muziek onder de teksten of maken van bepaalde teksten een lied. Rond vijf/ zes uur plakken we de boel aan elkaar, maar tijd om te repeteren is er bijna nooit. Meestal zijn we pas klaar als de zaaldeuren open gaan en ook dan is het stuk nog niet helemaal af. We vragen elke voorstelling aan het publiek welk nieuwsbericht niet mag ontbreken. De schrijvers schrijven dan ter plekke nog stukken. Dat is eigenlijk het leukst, want dan krijg je als acteur ineens een scène in je hand gedrukt, die net uit de printer komt en dan moet je dat maar doen of spelen.”

Komt echt elk nieuws voorbij? Zelfs het voetbalnieuws?

“Nou, dat proberen we wel, maar er zijn ook gewoon onderwerpen, waarbij het niet leuk is om er satire van te maken. Neem pedofilie bijvoorbeeld. Het is zo moeilijk om dat bij voorbaat niet te veroordelen en dan is het moeilijk om er satire van te maken. Al helemaal in één dag. Syrië en de IS zijn onderwerpen die in de afgelopen vijf jaar wel vaak zijn langsgekomen. In de maand van januari hebben we bijvoorbeeld een Charlie Hebdo editie gemaakt. In deze editie speelde ik een restaurantscène en zulke scènes zijn meestal niet zo diepgaand, maar deze keer had het een hele inhoudelijke laag. Het ging over de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid die je als kunstenaar hebt en hoe je je daartoe verhoudt. Dat is voor ons natuurlijk erg belangrijk.”

Hoe volg jij het nieuws?

“Op de voet, maar dat deed ik vroeger nooit. Nu kijk ik standaard in de ochtend naar de NOS, Volkskrant of NU.nl. Voornamelijk via het internet, maar ik sla ook een krantje open hier en daar. Toen ik jong was, was ik veel minder met nieuws bezig. Mijn nieuws was welk feestje er aan zat te komen en met welk meisje ik dan zou gaan tongen. Daarnaast was er geen internet, er waren geen computers, dus een krant was niet per dag makkelijk te volgen. Het achtuurjournaal keek ik wel vaak, maar er was voor je gevoel ook veel minder om je toe te verhouden. Er is nu zo veel, zo veel dat we moeten weten, iedereen wil er iets van vinden én er wordt tegenwoordig zo snel geframed. Maar het nieuws gaat iedereen aan. Ook jongeren. Er is altijd wel iets waartoe je je kunt verhouden of wat jij interessant vindt.”

In hoeverre is de Orde van de Dag geschikt voor jongeren?

“We hebben een erg gemixt publiek. Onze oudste fan is al rond de zeventig, maar ook jongeren en studenten zitten vaak in de zaal. We hebben ook nooit een doelgroep geformuleerd. Wat mij betreft is het misschien wel voor alle leeftijden. Het nieuws is voor iedereen en theater ook. De voorstelling die wij spelen is een hele goede brug om nieuws interessanter te maken voor jongeren. Ik vind dat elke jongere er naartoe moet gaat. Je ziet dat er op een leuke, amuserende manier doch inhoudelijk met het nieuws wordt omgegaan.”

De Orde van de Dag zal de komende anderhalve maand gaan touren met fragmenten uit een twaalf uur durend stuk, dat nu geschreven wordt door de schrijvers. De voorstelling zal gaan over de Amerikaanse verkiezingen en de daadwerkelijke voorstelling zal ook plaatsvinden op 8 november. Tot het moment van de daadwerkelijke verkiezingen is er nog geen einde. Deze zal afhangen van de uitslag: Trump of Clinton. “Het kan volkomen mislukken, maar het kan ook iets te geks worden.” Benieuwd? Blijf dan hier op de hoogte.

 

 

 

 

 

 

One thought on ““Nieuws is van iedereen en theater ook”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s