De journalist van de Middeleeuwen in een nieuw jasje

Vandaag de dag is nieuws overal om je heen. In de supermarkt, in de auto op de radio, op je Facebook-wall, als je de televisie aanzet, maar stel nou dat al deze voorzieningen er niet zouden zijn. Vind je dat moeilijk? Niet zo gek. Tegenwoordig besteden Nederlanders gemiddeld bijna 21 uur per week aan media als hoofdactiviteit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Toch is nieuws iets van alle tijden, al zou ik als journalist in de middeleeuwen hele andere kwaliteiten moeten hebben, dan nu van mij verwacht wordt. Hoe ik nu op mijn laptop een blog uittik, zou ik toen met mijn harp of jongleerballen op pad moeten. Jongleurs, minstrelen en troubadours waren al in de 8ste eeuw te vinden en zongen of vertelden over de hele wereld berichten die zij gehoord hadden. Ze reisden van land naar land en waren zo de mensen die het laatste nieuws konden verspreiden. troubadours

Het gebruik van muziek, rijm en ritme helpt bij het beter onthouden van informatie. Het is niet voor niets dat we songteksten zo snel onthouden. Vooral jongeren luisteren erg veel muziek. Zo maakt maar liefst 60 procent van de jongeren gebruik van Spotify of een andere streamingdienst. Niet alleen de stijging van het luisteren naar muziek als hoofdactiviteit is bewonderenswaardig, maar ook de luistertijd op de achtergrond stijgt enorm. Kortom, het luisteren van muziek is in deze tijd ongekend populair en gemakkelijk.

Waar zijn de troubadours van nu? Is het principe van de Middeleeuwse journalist in plaats van achterhaald niet juist de gouden formule om jongeren te verleiden voor het nieuws?

In de volgende blogpost zie je hoe twee singer songwriters en een rapper aan de slag gaan met het nieuws van de afgelopen week.

 

 

 

 

One thought on “De journalist van de Middeleeuwen in een nieuw jasje

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s