About

Hoger dan een vijf halen voor economie, was als geld hebben de laatste dag van de maand: een wonder. Hoger dan een vier halen voor geschiedenis? Wonder boven wonder. Niet alle wonderen zijn de wereld uit, maar ik ben natuurlijk ook geen Alice in Wonderland, dus als ik mijn eindexamen vwo wilde halen, moest er wel degelijk wat gebeuren. Wanhopig, maar toch gemotiveerd ging ik op pad. Opzoek naar dé gouden tip, die mij af zou helpen van de rode vlekken in mijn nek en op mijn rapport.

“Ga het nieuws bijhouden”, was de tip die beide docenten van mijn meest gevreesde vakken mij gaven. 

Misschien bent u nu wel net zo verbaasd als ik toen. Met open ogen en mond kon ik mijn leraren slechts aangapen. Hoe gingen de actualiteiten mij helpen met het onthouden van historische figuren of het oplossen van een economische kwestie? Zo onlogisch als het mij in de oren klonk, zo blij was ik met deze tip. Totdat ik er achter kwam dat dit een typisch gevalletje ‘makkelijker gezegd dan gedaan’ was.

Het brein ontwikkelt zich tot men 20 à 25 jaar is. Tot die tijd zijn de hersenen zich nog volop aan het vormen. Uit onderzoek blijkt dat dit ingrijpende gevolgen heeft voor het puberbrein. Ze hebben o.a. minder concentratie en een lagere overdrachtssnelheid van informatie. En dan hebben we het nog niet eens over de hormonen gehad, die in deze levensfase door hun lijf gieren. Dit alles in combinatie met ingrijpende momenten, als de studiekeuze, het eindexamen, sociale druk is het leven van een adolescent erg beweeglijk. Het structureel volgen van het nieuws past dan niet zozeer in dit plaatje. Dat ondervond ook ik met mijn poging tot het verbeteren van mijn economie en geschiedenis cijfers.

img_6666Mijn naam is Bodil Tummers en ik ben tweedejaars studente aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Ik interview dit jaar wekelijks bekende journalisten voor een grote zaal en hoop in mijn vierde jaar een bachelor onderzoeksjournalistiek te halen aan de universiteit in Australië. Ik heb mij helemaal gevonden in het vak journalistiek en geniet ervan om mij binnen de journalistiek voor de volle honderd procent in te zetten.

In mijn jaren als adolescent ben ik erachter gekomen dat nieuws bijhouden rond die leeftijd erg lastig is. Het Achtuurjournaal is vaak nog net iets te stug, je wilt verder dan het Jeugdjournaal, kranten hebben een oud imago en radio luister je alleen nog maar in de auto (en dan is de discussie eerder Slam FM of SkyRadio in plaats van Radio 1 of Radio 2). Het is de-ver-van-je-bed-show, dus het is niet behapbaar genoeg. Hier kon ik wel wat mee. In mijn blog, de-ver-van-je-bed-show, ga ik opzoek naar de mogelijkheden om nieuws toch aantrekkelijk te maken voor deze jongeren. Ik ga op onderzoek uit en zal hiervoor nieuwsbrengers interviewen, aparte manieren belichten en zelf ervaren hoe het is om nieuws interessant te moeten maken voor jongeren. Dit alles zal vervolgens binnen no-time op mijn blog te zien, te horen en te lezen zijn.

Beluister hier de teaser van mijn blog.

Heb je vragen of opmerkingen? Mail dan naar bodil-tummers@hotmail.com